Rijsttafelen, Ikan Bakar, en Dagschotels

Nederlanders willen natuurlijk allemaal om 6 uur eten en iedereen wil snel zijn bestelling hebben, maar omdat alles vers wordt klaargemaakt kon de keuken tijdens de spitsuren de druk nauwelijks aan. Om dit te ondervangen is vanaf 1997 een nieuwe formule toegepast: het lopend rijsttafelbuffet. Gasten konden zelf gerechten opscheppen die ze wilden en een plekje zoeken.

 

Na jaren buffet, werden enkele jaren geleden de specialiteitengerechten uit de Midden-Javaanse keuken gelanceerd zoals nasi goedeg, lontong capgomeh, ikan bakar en ikan goreng. Deze gerechten komen alleen dan tot hun recht als ze in de juiste samenstelling geserveerd worden en daarom worden deze afzonderlijk van het buffet vers in de keuken bereid.

 

Vorig jaar was er weer iets nieuws tijdens Tong Tong Fair 2009, te weten de dagschotel: elke dag een andere combinatie van gerechten, die zo samengesteld zijn dat het een compleet geheel vormt. De gast krijgt een luxe schotel voor een redelijke prijs. Ook nieuw op de menukaart is het gerecht mie bakso, dat heden ten dage grote populariteit geniet onder de jongere generatie in Indonesië.

 

De dagschotel kunt u zeker weer genieten tijdens de Tong Tong Fair 2010!

De “Loempia Toko Oen” en
“Loempia Semarang”

Een loempia is een van oorsprong Chinees gerecht dat onder meer in de Indonesische keuken wordt geserveerd. Het Indonesische woord "loempia" komt van "Lun Pia" (潤餅), wat ongeveer “zachte pannenkoek” betekent. Meestal worden ze als dim-sum voorgerecht of snack gegeten. Het bestaat uit een langwerpige zak gemaakt van een dunne lap deeg, die zelf opgegeten kan worden, met daarin vlees en groenten. Het deeg wordt als een envelop dichtgevouwen en daarna gefrituurd, of rauw gegeten.

 

De Loempia Semarang dateert al van vele eeuwen geleden, uit de tijd dat de eerste chinese immigranten zich in de Midden-Javaanse havenstad Semarang vestigden. Het recept was overgenomen van het Chinese vasteland. De vulling bestond oorspronkelijk uit bamboescheuten, garnalen, ebi (gedroogde gemalen garnalen) en krab. Omdat de genoemde ingrediënten vrij kostbaar zijn, veranderde het recept en kreeg de moderne Loempia Semarang een andere vulling met bamboescheuten, kip en ei.

 

Overigens, de loempia zoals die ooit door Chinees-Indische restaurants in Nederland is geïntroduceerd, lijkt weinig meer op de oorspronkelijke loempia. Deze is slechts bedacht om te verkopen aan Nederlandse consumenten die een maaltijdgerecht wensen en ook aangepast aan de westerse smaak.

 

Tijdens de Tong-Tong Fair 2009 zal Toko Oen de bezoekers laten kennismaken met “Loempia Toko Oen”: de originele Loempia naar antiek recept met daarin ebi en bamboescheuten. Gasten kunnen zich ook tegoed doen aan de “Loempia Semarang” naar moderne receptuur uit de Indonesische volkskeuken.